poniedziałek, 12 września 2011

GMO Genetically Modified Organisms

      Modyfikacje genetyczne w rolnictwie:
Modyfikacje roślin uprawnych polegają przede wszystkim na wprowadzeniu lub usunięciu z nich określonych genów. Modyfikacje mają przede wszystkim na celu:
  • zwiększenie odporności na herbicydy i szkodniki,
  • zwiększenie odporności na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybowe,
  • zwiększenie tolerancji na stres abiotyczny (głównie zmiany klimatyczne),
  • przedłużenie trwałości owoców,
  • poprawę składu kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów białek,
  • unormowanie stężenia fitoestrogenów,
  • zwiększenie zawartości suchej masy,
  • zmianę zawartości węglowodanów, karotenoidów i witamin,
  • usunięcie składników antyżywieniowych – toksyn, związków utrudniających przyswajanie składników, związków które podczas obróbki kulinarnej ulegają reakcjom chemicznym wytwarzając toksyny, zwiększając np. zawartość nutraceutyków, czyli substancji niezbędnych dla zdrowia,
Na świecie najczęściej modyfikowanymi roślinami są: kukurydza, pomidory, soja zwyczajna, ziemniaki, bawełna, melony, tytoń. W Europie najczęściej modyfikuje się: kukurydzę, rzepak, buraki cukrowe, ziemniaki.
Kraje produkujące najwięcej GMO to w kolejności: USA, Argentyna, Kanada, Brazylia, Chiny, RPA,
Przykłady organizmów transgenicznych w rolnictwie:
źródło: Wikipedia 

Czy taka zmodyfikowana żywność jest zdrowa? Moim skromnym zdaniem Nie! Chociażby Badania nad taką modyfikacją są kosztowne i ze względu na zaawansowanie techniczne zatruwają nasze środowisko. Dlaczego udoskonalać coś co jest doskonałe od początku? Czy niebieska róża jest ładniejsza od czerwonej? Dla mnie uzasadnione są badania, które mogą zrewolucjonizować medycynę. Pomogą zwalczać choroby. Modyfikacja roślin na skalę globalną jest bez sensu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz